Domů > Nezařazené > Účast našeho družstva na mistrovství Finska

Účast našeho družstva na mistrovství Finska

Šachový oddíl TJ Spartak Letohrad poprvé ve své historii vyslal družstvo na zahraniční turnaj.
Zúčastnili jsme se mistrovství Finska v bleskovém šachu čtyřčlenných družstev.

Náš dlouholetý hráč Petr Veselý žije již několik let i se svou rodinou ve Finském městě Espoo, a tak měla naše výprava více cílů… navštívit kamaráda, zahrát si šachy a taky v neposlední řadě poznat krásy a zajímavosti Finska.
Odlet nás čekal v úterý 1. srpna z pražského letiště a vstupní branou do severské země pro nás bylo letiště ve Vantě. Po seznámení s Petrovou rodinou u výborně připraveného lososa (krom všudypřítomné černé překapávané kávy a borůvkového džusu asi nejtypičtější finské potraviny) bylo prvním bodem našeho týdenního programu středeční poznávání krás Helsinek. Procházka po tamním přístavu se starou tržnicí, kde jsme ochutnali různé místní delikatesy, byla velice působivá a návštěvu architektonických památek v centru Helsinek by neměl vynechat žádný návštěvník. Chrám zesnutí bohorodičky v pravoslavném stylu je uvnitř nádherně zdobený, evangelická katedrála z bílého kamene je jednoznačnou dominantou nad přístavem a kostel ve skále je opravdu pozoruhodný. K poklidné procházce a případně i koupání pak doporučuji ostrůvek Saurasaari, který je udělaný jako skanzen starodobé vesnické architektury s velice příjemnou kavárnou ve stodole a vyhlášenou restaurací. Po příjemně stráveném dni jsme se večer zúčastnili bleskového turnaje místního šachového klubu, což byla pro celý náš tým výborná příležitost se nejen seznámit s odlišným herním stylem místních hráčů, ale také možnost se o šachové hře bavit v angličtině, což byla dobrá příležitost tréninku na očekávaný víkendový turnaj. Tímto bych rád poděkoval týmu Lautasaari za pozvání na jejich turnaj.

Ve čtvrtek jsme se již přemístili o 350 km více na sever do blízkosti hracího města Seinajoki, kde jsme měli ve vesničce Peraseinajoki pronajatý srub u jezera.

Malá výborně vybavená chatka se stala naším tréninkovým útočištěm po čtyři dny. Šachový trénink jsme si zpestřovali procházkami krásnou přírodou plnou borůvek, koupáním v jezeře, výletem na loďce, hraním minigolfu a s večerním grilováním.

Proti všem předpovědím nám vycházelo úžasně počasí, což bylo při hovorech s rodinnými příslušníky z České republiky až trochu komické, protože v naší domovině tou dobou vydatně pršelo a bylo chladno, takže jsme se do Finska odletěli vlastně ohřát 😊 Ale ještě více než příjemné počasí nás překvapila čistota všech turistických atrakcí a slušnost místních lidí, se kterou se k veškerému společnému zařízení chovali. Pro Čechy bohužel věc nevídaná až téměř nepředstavitelná.

Podle šachovnic zleva Petr Veselý, Kamil Mikyska, Vašek Janeček, Kuba Ježek

Po třech dnech trénování nás čekal víkendový turnaj čtyřčlenných družstev tempem 2×5 min na partii olympijským způsobem (každý bod na jednotlivých šachovnicích se sčítá). Sobota byla rozřazovací. Čekalo nás 21 zápasů s nalosovanými soupeři. Dohromady jsme získali 40,5 bodu, což nám stačilo na postup do druhé nemistrovské skupiny. I přes velké herní vytížení jsme sobotní večer trochu trénovali, což někomu pomohlo více, někomu méně. V nedělní skupině nás čekalo 23 zápasů, ze kterých jsme získali 42,5 bodu, čímž jsme obsadili 16. místo, což v celkovém pořadí znamenalo 64. místo ze 136 účastníků. Obdivuhodný byl zvlášť výkon Petra Veselého na první šachovnici, který v neděli získal 16 bodů a byl na své šachovnici ve skupině nejlepší.
Výsledky naší skupiny (nasazení jako 20.) jsou na odkaze:
ZDE

Celkovým vítězem turnaje bylo družstvo z Tampere. Ale pro náš tým byl turnaj především skvělou zkušeností ve vynikající přátelské atmosféře a důvod k poznání mnoha hezkých míst a mnoha přátelských lidí.


Na zpáteční cestě do Helsinek jsme se zastavili vykoupat na krásné pláži jednoho z jezer u Tampere a poté i u moře přímo v Espoo při nádherné letní teplotě 28 °C. Návrat do chladné úterní Prahy tak nebyl uplně příjemný, ale vzpomínky na výlet do Finska budou pro celý náš tým jen a jen příjemné 😊

Categories: Nezařazené Tags:
  1. Jirka
    20.08.2023 na 14:50 | #1

    Když si klepnutím zvětším naše sportovce na pláži, tak nechápu, že zleva první a čtvrtý ještě nejsou ženatí 🙂

  1. Žádné zpětné odkazy
Musíte být přihlášen k poslání komentáře.